Jak připravit chřest

side view of two bunches of fresh asparagus
side view of two bunches of fresh asparagus

Rozhodl jsem se Vám říct pár slov o českém chřestu.
Český chřest je uznáván ve světě jako bílé zlato a jen málokdo u nás to ví.
Chřest vyžaduje pro pěstování lehce písčitou půdu, které je právě u nás v oblasti Mělnicka dostatek.
Tahle půda v kombinaci s ideálním klimatem dodává českému chřestu po stovky let tu nejvyšší kvalitu.
Český chřest se servíroval na císařském dvoře ve Vídni, Německu i Římě.
Měl pro něj slabost i Ludvik XIV., který ho pěstoval ve speciálních sklenících.
Útlum v jeho pěstování přišel v době reálného socialismu, kvůli reputaci lahůdky pro bohaté.
V 90 letech znovuobjevili možnost pěstování českého chřestu Nizozemci, kteří světově patří k jeho největším konzumentům.
V dnešní době se bez téhle suroviny neobejde žádná pořádná kuchyně ani kuchař.
Pokud byste ho rádi ochutnali, teď je ten správný čas, protože chřestová sezona právě vrcholí.
Neváhejte a přijďte ho ochutnat k nám do restaurace Soho v tradiční i netradiční kombinaci.

Vařený chřest pro 4 os.:

2
500g chřestu
Voda
1:1 sůl a cukr podle potřeby
50g másla

Postup:

Chřest oloupeme, vodu osolíme, osladíme, přidáme máslo, přivedeme k varu, vložíme do vody chřest a vaříme cca 5-8min.

Chřestová polévka: 4 os.

500g zeleného chřestu 
250g cibule
0,5l   smetany
200g brambor
1dcl  oleje
50g   másla
sůl, pepř podle potřeby

Postup:

V hrnci na středně rozpáleném oleji orestujeme cibuli do měkka bez barvy, přidáme oloupaný chřest, který zlehka orestujeme, abychom neztratili barvu.
Zalijeme smetanou, přivedeme k varu, osolíme, opepříme, rozmixujeme a přecedíme přes jemný cedník a zjemníme máslem.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
Pote vložíme do polévky a můžeme podávat.

6345